Festøya fergekai, klar for det ukjente…

Kortreist hverdagsekspedisjon.

Vår på Sunnmøre byr på muligheter som til tider virker uendelige. Sesonger overlapper hverandre og gjør at slutten på skisesongen med en siste topptur og sesongens første padletur uten tørrdrakt eller stisykkeltur med shorts på tørre stier kan skje i samme uke. Det er den tiden på året da det bruser mest i bekkene og blomstene og bjørka spirer så fort at du kan nesten se det med det blotte øye. Det er mai/juni, det er kremen av Vestlandet, det er hverdag på Borgund Folkehøgskole mot skoleslutt.

En smak av det ubeskrivelige med Sunnmørsk vår var målet for årets siste overnattingstur med Sør Amerika Xplore klassen. Gjennom hele dette året har vi hatt et klasseprosjekt som vi kaller for «Project Zero». Tanken er lavutslippsturer med bruk av minst mulig fossilbrennstoff i transportfasen. I tillegg vektlegger vi verdien av å bli kjent med sitt nærmiljø og det å starte turen allerede fra internatdøra på Borg. Ordet «Explore» ligger i linjenavnet og det bærer med seg mange spennende muligheter:) På Borg er vårt nærområde i verdensklasse og det ønsker vi at elevene skal få erfare. Prosjektturene er basert seg på sykkeltransport til turdestinasjonene. Å forstå og erfare alt som finnes mellom hjemme og destinasjonen. Å høre, se og lukte. Å kjenne motbakkene og medvinden, solskinn og sludd, smerte og fryd.

Vi åpnet året med tur til Vellesæterdalen og overnatting på DNT-hytta Vellesetra, følgte tett opp med klatretur til Magerholm med overnatting i det fri og avsluttet prosjektet med tur til Standalhytta. I tillegg har vi hatt 3 dagsturer under Project Zero-fanen med sykkel og topptur til fots, sykkel og kayak og «Emblemsfjellet Over» til fots og på ski. Mye kan skje med lite. Erfaringer fra disse turene forbedrer fort forståelsen av mulighetene som finnes i nærmiljøet. Muligheten til store opplevelser under vilkår som finnes også som nyetablert eller student.

Progresjon er essensielt i et år som dette, og selv om den første turen ble omtalt som tøff like etterpå, har elevene vokst enormt mye både fysisk og mentalt. Avstandsforståelse, pakking og planlegging er i mye større grad på plass i flokken og tillater stadig større utfordringer. Vellesetra var langt, men oppakningen kunne være svært lett. Magerholm var det kort vei til, men alt av klatreutstyr og utstyr til å overnatte under åpen himmel måtte sykles inn. Standalhytta er både langt og hardt. Flere kilometer og flere høydemeter enn tidligere ventet elevene. I tillegg måtte skiutstyr på sykkelen. Ulike metoder ble utviklet basert på type sykkel og tilgjengelig utstyr, men de fleste landet på en patent linjelæreren har testet mange ganger i forbindelse med toppturer rundt Hjørundfjorden.

IMG_3862
Kompakt. Fra 0 moh til 1130 moh på en dag med veldig ulik redskap. Eksotisk, spennende, befriende!

Ferge hører med på turopplevelsene i vår region. Borgund til Solevågen fergekai går fort unna og svele hos Fjord 1 nytes før den ukjente strekningen langs den mektige Hjørundfjorden angripes. Veien til Store Standal er lettsyklet med lite trafikk og eventyrlig utsikt til fjord og tinder. Gårdstun, fargesprakende vårblomster, brusende bekker, nyfødte lam og nysprunget bjørk gir utallige sanseinntrykk mens en triller stadig innover i fjellriket. Ved Store Standal går veidekket over til grus og en stigning på 400 m tvinger mange til å trille oppover serpentinsvingene.

IMG_3874
Oppstigningen på 400 høydemeter opp til Standalhytta er tung, men med ski i oppakning er det verdt det med tanke på det som venter opp i dalen:)

Standalhytta ble bygget i 1908 i forbindelse med stor skiaktivitet i Standalen. Folk fra Ålesund reiste innover fjorden med dampskip i helgene for å nyte friluftlivets gleder med ski på beina. Nå har hytta vokst og driftes av Ålesund Skiklubb. En fløy er forvaltet av Ålesund og Sunnmøre Turistforening og det er denne vi benytter til overnatting.

Standalhytta og Fingeren. Ikoner i Sunnmørsk skisport
Standalhtyta med Fingeren i bakgrunnen. Skituren går til skaret like til høyre for pinakkelen.

En times hvile på hytta var alt som skulle til for å bli klar for neste ledd. Skiene fikk feller og beina fikk nye høydemeter å fortære. For de med stive nok sko og skarpe nok stålkanter ble skaret på 1130 meter over havet ved den kjente pinakkelen Fingeren nådd. Selv under utfordrende forhold fikk de heldige nyte noen hundre høydemeter med (for noen) sesongens siste løssnøsvinger.

Barske forhold med en dag med sykling i beina
Kontrastenes dag.

Kveldsstund på en hytte i fjellheimen er alltid en uforglemmelig opplevelse. Mens snøen lavet ned utenfor vindussprossene fikk dagens bragd øyelokkene til endelig å sige.

Lunsj på Borg måtte rekkes og dermed trillet gjengen av gårde neste dag i frisk morgenluft med 10 cm nysnø under sykkeldekkene. Med utforbakke og medvind gled vilt tindelandskap gradvis over i kjente trakter for 14 tøffe folkehøgskoleelever.

Takk for turen og gratulerer

En reise for livet.

IMG_3906
Ulike metoder, felles mål.

 

 

 

Lesernes kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.