Det har vært en lang og innholdsrik dag i Galilea, og det er en trøtt men takknemlig gjeng som i skrivende stund er på vei tilbake til kibbutzen ved Genesaretsjøen. Middagen skal nok smake ekstra godt i dag.

Sola er i ferd med å gå ned og vannoverflaten på sjøen er gyllen og omkranset av frodig, grønn vegetasjon, og langt borte – lysebrune åskammer. Dette landskapet som så mange av oss allerede har rukket å forelske oss i. Alle de historiske landemerkene, luktene, lydene, nyansene, motsatsene, og at man må gå UT fra rommet for å få varmen i kroppen.

Summen av alle våre opplevelser utgjør til sammen et totalinntrykk som nok vil sitte i kroppen hos mange når de etter hvert kommer hjem til det kalde nord og går vinteren i møte. Våre meninger og forhåndsoppfatninger er blitt slipt mot lokal innsikt, og kulturforståelsen blomstrer knopp for knopp.

Også i dag har kontrastene vært store; fra flerstemt sang i Bebudelseskirken, til utsikten mot Syria fra Golanhøyden hvor vi i det fjerne hørte drønnene fra kraftig skyts og skimtet røyken stige opp fra et bysentrum i horisonten. På trygg avstand og utenfor fare, men likevel nære nok til at tanken på de som rammes får synke inn på en annen måte enn hjemme foran et TV-apparat.

Å synge «Laudate» i et kirkerom hvor stemmene våre får danse frem og tilbake mellom veggene var en unik opplevelse av styrken som ligger i et flerstemt fellesskap. Under dagens overfart med båt over Genesaretsjøen sang vi dessuten den norske nasjonalsangen, mens norsk og israelsk flagg ble heist side om side.

Og vi var slettes ikke alene om å stå for musikalske innslag på dagens rundtur. Kapteinen ombord fremførte Amazing Grace for oss, både på engelsk og hebraisk; og på Golanhøyden fikk vi oppleve uanmeldt «lovsangskonsert» (inkludert tungetale) – da en gruppe med turister satte til å synge av full hals, akkompagnert av ihuget gitarspill. Dette mens en norsk FN-offiser fortalte oss om situasjonen i Syria.

Vi har fått se en 2000 år gammel fiskebåt på nært hold. Og på museumsveggen sto det foreslått; «The boat of Jesus and his disciples?» Ja, hvorfor ikke?

Besøket på fabrikken «Olea Essence» var også populært. Fabrikken fokuserer på å utnytte hele olivenen, og på den måten skåne naturen. Elevene fant seg utallige olivenprodukter, håndkremer, body scrub, leppepomade (og selvfølge lokal olivenolje), som blir med i bagasjen hjem!

Ja, vi får virkelig kjenne at vi lever – og at det å leve livet til fulle gjør sengen etterlengtet. Kveldsbadet er unnagjort, og det blir det nok en tidlig kveld for mange. I morgen venter nye smaksprøver på Israels fortid, nåtid og mulige fremtid. Søvn gjør oss skjerpet og vi vil ikke gå glipp av en ting!

 

Lesernes kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.