«Lang ventetid, kort premie» ble det sagt i køen inne i fødselskirken, som vi ble stående i omlag en time, mens vi konfliktskye og norske som vi var kontinuerlig måtte krige for å bevare vår plass i rekken. Heldigvis hadde vi en myndig leder, i form av rektor Sven, som sørget for at ikke én uvedkommende fikk sildre inn gjennom sprekkene. Samlet kom vi frem til trappen som ledet ned til Jesu antatte fødested. Her ble det passende nok sunget «Et barn er født i Betlehem». Herligt.

I høysesongen er det omlag 10 000 besøkende i Fødselskirken. Det er vanlig å kysse plassen der krybben sto (sølvstjernen) – vi sto over akkurat det. Men mange lente seg frem og berørte denne helt spesielle plassen.

Ved hyrdemarkene ble det holdt ord for dagen. Og dagens tema var naturlig nok «Hyrden». Det ble leste fra juleevangeliet, og Kristina snakket om hvordan Jesus ikke sier seg fornøyd med at nittini stykker er trygge, så lenge én fortsatt er borte. Det er viktig å minne seg på at man kan være noe for den ene i mengden.

Vil du bli med og tippe prisen på denne fantastiske kreasjonen? Skåret ut av oliventre – for hånd. Elevene fikk tippe, og mange bommet. 140 000 dollar – det vil si et sted mellom 1,1 og 1,2 millioner kroner. Heldigvis solgte de også noe rimeligere figurer. Puh …

Deilig palestinsk lunsj i The tent restaurant ved hyrdemarkene – før elevene ble delt inn i fem ulike grupper. Forts. under bildet .. 🙂

Elevene fikk velge mellom: Street art safari / Gateliv i Betlehem, besøk hos Palestinsk bibelselskap, innføring i freds og forsoningsprosjektet Bridge Builders, besøk hos Wi´am (The Palestinian Conflict Transformation Center) eller et besøk hos Ashraf K. E. Tannous (palestinsk pastor i luthersk menighet).

Her fikk elevene dekket mye forskjellig, og senere på kvelden fikk de utveksle erfaringer og inntrykk med hverandre. Og de hadde mye å dele!

 

Dette hadde en av gruppene å si om sitt opplegg:

Vi var fire elever som ble med rektor for å møte pastoren ved den lutherske
kirken i Betlehem. Han var en travel og karismatisk mann. Vi møttes på
skolen han driver på kristent verdigrunnlag. Der er 80% av elevene kristne
og de resterende 20% muslimske.

Han åpnet samtalen med å fortelle litt om seg selv og hans bakgrunn, bare
dette var veldig interessant! Etterhvert utviklet samtalen seg til å handle
om hvordan det er å være palestiner på vesbredde-siden av muren og
Israel-Palestina konflikten generelt. Det var veldig lærerikt å høre
pastorens meninger og resonnementer, både om situasjonen slik den er i dag
og hvordan den bør løses.

Vi sitter igjen med en følelse av å ha møtt en ordentlig engasjert
palestiner som har gitt oss et skikkelig innblikk i deres hverdag og syn på
ting.

Hilsen Maiken, Ellen, Yngve og Ragni

 

Under følger endel bilder av gatekunsten i Betlehem – mange med sterke politiske budskap. Noe flere av gruppene fikk oppleve på sin vandring gjennom gatene.

 

Lesernes kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.