Så var altså siste dagen her – og da må man sørge for å komme seg tidlig opp!

07:00 var det klart for avgang til Tempelhøyden, som både for jøder og muslimer er et viktig hellig sted. For muslimer er det bare Mekka og Medina som rangeres høyere. Her finner man i dag de to islamske helligdommene al-Aqsa-moskeen og Klippemoskeen.

Tidligere strakte jødenes tempel seg hele 60 meter opp mot himmelen på den samme høyden. To ganger ble jødenes tempel rasert; første gang i 586 f.Kr. Andre gang i år 70 e.Kr. Helt frem til i dag er dette et område hvor det eksisterer store spenninger mellom to trosretninger. Og det var stort å få ta turen oppom!

Vi besøkte også Gravhagen, hvor vi fikk se «Golgata» i form av en hodeskalle-form i en fjellside utenfor Jerusalems murer, nær der veien til Damaskus gikk forgangne tider. Her er det stor sannsynlighet for at korsfestelsen av Jesus kan ha funnet sted – og i Bibelen står det at Jesu kropp ble båret til en grav i nærheten. Dermed er det også en mulighet for at graven vi fikk titte inn i var hans. I det minste kan Jesu grav ha ligget her i nærheten. Tanken på det var i seg selv stor.

Her delte vi også nattverd sammen, før elevene fikk tid til å utforske Jerusalem på egenhånd i noen timer!

I Jerusalems gater det mye å ta inn. Luktene, lydene – og alt som er å se! Det var knapt så vi hadde tid til å få med oss alt vi ønsket. Men vi sørget for å gjøre en real innsats, likevel! Gode muligheter for å posere med Israelske soldater, var det også!

Det har vært en fantastisk tur! Vi har lært enoooormt mye! Og kanskje er det først når vi kommer hjem til Norge at vi innser hva vi faktisk har fått av ny kunnskap – og ikke minst, hva vi kan tenke oss å utforske enda mer i dybden. Den politiske situasjonen? Bibelhistoriene? At vi har fått større forutsetning til å gå virkelig i dybden på alt som har med Israel og Palestina å gjøre, er i alle fall sikkert.

Og nå er det altså bare noen timer til første gruppe med elever setter seg på flyet hjem. Rart hvordan elleve dager kan fly!

Sees snart, Norge! Takk for denne gangen, Israel!

Lesernes kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.