Fredagskroer er en fast tradisjon på Ålesund folkehøyskole. Her er det stipendiatene (2-års elevene) som har frie tøyler til hvordan fredagskvelden skal se ut. Det kan være alt fra leker hvor konkurranseinstinket virkelig kommer frem, til kreative kvelder eller en avslappende kveld som ikke krever så altfor mye innsats. Det kan rett og slett være alt mulig. Fredagskroer er helt frivillig å stille opp på, men allikevel kommer de fleste!

Tekst: Ragna og Ingeborg. Foto: John Arvid m.fl.


Stipendiatenes store ønske er at så mange som mulig kommer og blir med på det som skjer på skolen. Det skal være et tilbud som passer for alle. Dette er også gylden mulighet til å være med forskjellige, og ikke oppsøke de man “vanligvis” henger med. Det er som sagt mange forskjellige kroer iløpet av året. Alt i fra kanonballturnering til julemysterie, pensjonistaften til apocalypse… Det har blitt gjennomført mange kroer, og nå skal vi trekke frem flere av de, slik at du får en smak av hvordan en fredag kan se ut på Ålesund folkehøyskole.

Som sagt er fredagskro en tradisjon på denne skolen, noe som også betyr at mange av kroene har blitt gjennomført av tidligere stipendiater. Selv om mange av kroene er det samme, betyr det ikke at de er helt like. Det kommer nye stipendiater hvert år, som betyr nye ideer og måter å tenke på.

Skal vi danse?

Siden vi har den friheten vi har, bestemte årets stipendiater seg for å lage en helt ny fredagskro. Det har vært et stort engasjement for Skal vi danse blant årets kull og da lå det i kortene at det måtte bli en Skal vi danse kro! Mye inspirasjon ble tatt fra selve programmet. Flere elever hadde meldt seg som dansere og stipendiatene gikk rundt å veiledet og bidro gjennom uken med den kunnskapen de hadde for at dansene skulle bli bra til fremvisning slutten av uken. Festsalen var bygd om til et Skal vi danse studio, med dansegulv, dommerbord, tribune osv. Her kunne de som ikke hadde meldt seg på som dansere, lene seg tilbake og nyte medelevenes danser og det stipendiatene hadde ordnet. God stemning hele kvelden!

Men dette da?

En annen kro vi har hatt dette året er Pensjonistaften! Dette er en litt mer avslappende kro. Til denne kroa var det bare å finne frem brillene, gåstokken og strikketøyet. Her kunne man drømme seg bort på et eldrehjem, med eldretrim, bingo og kaffe og kake. Skravla gikk om barnebarna, krigen, rett og slett “gamledager”.

Apocalypse

Apocalypse – tidenes skumleste fredagskro. Hele klasseromsgangen, samt kjelleren på internatet ble forvandlet til en scene tatt ut fra en skrekkfilm. Her hadde elevene fått i oppgave å finne en kur som skulle kurere oss stipendiater som var smittet av et virus. Med koder lagt rundt på skolen og en redsel for å bli tatt, skapte både frykt og engasjement.

Frihelger

 

Målet vårt for frihelgene er at vi skal gi et best mulig opplegg for elevene som blir igjen på skolen. Vi gjør derfor alltid en ekstra innsats disse helgene. Vi bruker tid på planlegging og forberedelser i god tid før. Frihelgene har alltid et gjennomgående tema, med aktiviteter knyttet til det. I år har vi arrangert blant annet temaer som Halloween, jul og Harry Potter. Samhold og inkludering er også noe vi setter høyt i disse helgene.  

 

Harry Potter frihelgen stod det masse planlegging og forberedelser bak. Ikke bare skulle vi lage opplegg og aktiviteter, men gi elevene en følelse av å være elev ved Galtvort. I tillegg gikk vi som stipendiater inn i rollen som lærere ved Galtvort. Stort engasjement fra elevene gjorde at denne helgen ble utrolig gøy. Helgen var stappet med innhold, inndeling av hus, sjelesmugling, quiz og rompeldunk var noe av det som stod på planen.


 

Takk for oss 

Vi stipendiater har hatt stor glede av å arrangere opplegg for elevene, både fredagskroer og frihelger. Hver torsdag henger vi opp en plakat med hint om hva elevene har i vente. Frem mot fredager girer vi hverandre opp for å skape forventninger. Deltakelse er viktig, og det ville ikke gått uten de fantastiske elvene. Vi takker for oss, og alt sprell vi har fått lov å gjennomføre dette året.

Take it away, 2020 – 21!

 

 

Lesernes kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.