Sara Kanutte, elev 2019/20 forteller om hvordan hun synes det var å gå på dykkerlinja ved Ålesund fhs.;

Fremhevet bildet er tatt av Sara Kanutte Skjelvik

Dykking Faglinje

Skoleåret 19/20 gikk jeg Australia dykking som faglinje – det angrer jeg ikke et sekund på!

Det hele pangstartet med en rå rib-tur i skikkelige uværsbølger. Etter kick-starten begynte alle på opplæringen til å ta Open Water Diver-sertifikatet. Alle måtte gjennom ulike dykk + teori. Dette var en lærerik og spennende periode for mange. Jeg hadde allerede dykkersertifikatet da jeg kom til Ålesund Folkehøgskole, og fikk muligheten til å utvide mitt sertifikat til Advanced mens de andre tok Open Water.

Bilde over er tatt av Lisa Blaser

Etter noen fine uker med dykking i Ålesund gikk turen videre til Israel. I Eilat var vi en stor dykkerklasse med ca. 20 elever med ferske dykkersertifikat. Opplevelsene mine fra Rødehavet er noe av det artigste fra folkehøgskoleåret mitt. Vi sto opp før klokken 06 for å få med oss snorkling i soloppgangen. Etter morgensnorkling og en solid frokost bar det videre til blant annet vrakdykk og med masse fisk og koraller. På kvelden dro vi på nattsnorkling etter at solen var gått ned. Her fikk vi sett sovende fisk, og fisk på jakt etter mat. Det var rått! I tillegg til dykkingen var tiden over vann med dykkerklassen trivelig og morsomt. For en herlig gjeng!

Bilder tatt av Sara Kanutte Skjelvik og Håkon Rolfsen Ask

Vel hjemme i Ålesund etter noen fantastiske opplevelser i Rødehavet ble det tid for fangstdykk i nærområdet. Selv fikk jeg dratt på båtdykk hvor jeg tok min første Breiflabb med kniv. Vi fikk også plukket flere hundre kamskjell – de hjemme i Bodø syntes det var stas å få selvplukkede kamskjell i gave. Like før jul fikset dykkerklassen sitt eget festmåltid med fangst fra fangstdykk.

Etter jul skulle vi endelig på vrakdykk i Ålesund. En kald, men fin januardag pakket vi rib-en full av dykkerutsyr og kakao. Etter en halvtime med kjøring var vi klare for dykk.

Bilde tatt av Martin Hansen

Nede på bunnen fikk vi se Russervraket Krasnoselsk. Båten sank under stormen Dagmar i 2011. Etter et kaldt, men rått vrakdykk venten det kakao og god stemning i Rib´en på vei hjem igjen.

 

Året mitt på Ålesund Folkehøgskole ville ikke vært det samme uten Dykking som faglinje. Både lærerne og elevene er engasjerte og gjør at hvert dykk blir et artig dykk, uansett om sikten ikke er god, eller at gradestokken har vist -1 grad. Jeg håper jeg setter av tid i framtiden til å oppdage flere dykkeplasser i Ålesund, siden vi ikke rakk alt før skoleåret brått ble avsluttet pga. korona. Dykking som faglinje ga meg muligheten til å bli kjent med Ålesund både over og under vann!

 

Bilder tatt av Sara Kanutte Skjelvik