Ord: Ingeborg og Siri, Foto: Ask

En av de mer unike havopplevelsene vi har fått delta på er å svømme med ville Dusky delfiner. Delfinene er lokalisert i havet like utenfor kysten til den lille småbyen Kaikoura nord på østkysten av sørøya. Flokken består av opptil 600 ville delfiner og grunnen til at de trives ekstra godt her er fordi havet er nesten 3km dypt og i tillegg veldig næringsrikt. Dermed er det et godt hjem for store dyr slik som delfiner og hvaler.

P1020042

Alle var ganske spente og nervøse ettersom vi ikke visste hva vi gikk til. Det første som skjedde var at vi ble tildelt tykke våtdrakter som skulle holde oss flytende, snorkel, hette og svømmeføtter. Kristin påstod at hennes oste kloakk og syntes synd på alle som måtte sitte nær henne under introfilmen.

Under filmen fikk vi et innblikk i hva som skulle skje videre. Vi er en gjeng med rimelig miljøbevisste mennesker som i tillegg bryr seg mye om dyrenes rettigheter, dermed stod nok ikke dyrehage øverst på listen. Vi ble alle veldig positivt overrasket da det gikk opp for oss hvilken fantastisk holdning dette selskapet har. De gjorde det veldig tydelig at disse delfinene er helt frie og at det er vi som entrer deres områder, ikke motsatt. Dermed er det ingenting selskapet kan gjøre for at delfinene skal leke med oss, eller finne noen som helst interesse for oss, det er helt opp til delfinene selv. På en god dag kan de være veldig nysgjerrige og lekne, mens andre dager kan de finne oss litt mindre interessante.

Videre ble vi delt opp i to grupper. Den første gruppen var uheldig nok å komme med en gjeng overivrige briter som tok anbefalingen om å lage delfinlyder litt VEL langt. De hylte og lagde vilt mye støy, noe som skremte delfinene mer vekk enn det tiltrakk dem. Det at det ikke var noen delfiner rundt dem var tydeligvis ikke hint nok om at de gjorde noe feil. Det ble allikevel en god opplevelse ettersom gjengen er positiv og holder godt mot. Skjønte også fort at bare man holdt seg litt unna britene fikk man både se og svømt rundt med delfinene!

Den andre gruppen hadde ingen irriterende briter ombord. Det de derimot hadde var en stakkars rødhåret dame som betalte 175 dollar for å sitte bak i båten og spy. Det er altså ikke alle som er like vant med havet. For oss andre ble det en utrolig morsom opplevelse. Alle satt bak i båten og ventet på en ringende alarm som sa at det var bare å hoppe i havet. Da var det å legge på svøm mot den store delfinflokken like ved. På overflaten måtte man le av alle svømmerne som plasket rundt som delfiner og lagde delfinlyder, men under vann var en helt annen verden. Hundrevis av delfiner svømte rundt deg og noen ganger lot de deg svømme med dem i ring. Hvis du dykket ned ble de fascinert og kom veldig nære.

Vi føler oss veldig heldige som har fått opplevd delfiner så nære, og på en så moralsk riktig måte. Å svømme rundt med dem, høre dem snakke, se dem i flokkene sine og ikke minst kunne få øyekontakt med en leken delfin kan ikke beskrives som annet enn magisk! Det var utrolig godt å se delfinene i sitt rette element. Frie, hjemme, lykkelige.

P1020063

 

P1020086  P1020081