Ord: Ragnhild og Vilde  Foto: Per Strøm

Dagen i dag skjedde i samarbeid med Misjonsalliansen i Bolivia. Første stopp, etter en busstur som tok lenger tid enn avstanden skulle tilsi, var et HIV/aids-senter i utkanten av El Alto. Neste stopp ble ett av dagens høydepunkt. Vi fikk besøke en ungdomsskole hvor vi ble tatt imot som om vi var Justin Bieber i Oslo. Vel inne i klasserommet ble vi ønsket varmt velkommen gjennom diverse kulturelle innslag. Kjendistilværelsen fortsatte inne i klasserommet, og det var som om en haug av paparazzier satt på andre siden og fanget enhver bevegelse. Paparazzi-session’en fortsatte utendørs, da det var duket for fotballkamp mellom elevene ved den lokale skolen og oss. Mens deler av klassen ble rundspilt av Bolivianske tenåringer på 4000 meters høyde over havet (Ragnhild ble lagets stjerne med eneste mål – til vill jubel fra de Bolivianske ungdommene), fortsatte andre å nyte kjendistilværelsen. Lise ble en hit blant gutta, og er nå å finne på diverse mobiltelefoner og kameraer i El Alto. Jonas, med sitt blonde hår, ble beundret av mang en Boliviansk jente. Bare synd han allerede er opptatt…

Turen fortsatte videre til en barneskole. Her falt vi ned på rangstigen fra Justin Bieber til en rolig Bjørn Eidsvåg da vi kom fram. Dette var imidlertid ingen hindring, og etter å ha delt ut sukkertøy klatret vi igjen oppover rangstigen. Denne gangen til en gavmild Willy Wonka. Barna hadde øvd inn sanger og dikt, og vi fikk høre noen av guttene spille panfløyte. Saxvik ble barnas favoritt, da hun etter møtet med barna i klasserommet delte ut resten av sukkertøyet til de som var så heldige å befinne seg i en meters omkrets. Dette førte til at hun forsvant i en mengde av små barn som dro henne til alle kanter. Etter at Vilde hadde dokumentert det hele startet kampen om å komme seg ut av mengden og over skoleplassen. Dette var lettere sagt enn gjort, og hun forlot skolen med en fanskare som løp ved siden av bussen – kjendistilværelsen fortsatte for noen heldige utvalgte!

Mot ettermiddagen dro vi ned i La Paz sentrum. Vi følte oss oversett og våre ‘fifteen minutes of fame’ var over like raskt som de var for Kjartan Salvesen. Dette til tross fikk vi en strålende ettermiddag i Bolivias hovedstad, mye på grunn av vår lokale Ana Gloria. Hun kunne vise oss de beste stedene å kjøpe alpakkagensere, og stod også for valg av kveldens restaurant. Middagen bød på noen uventede overraskelser. Vi trodde vi enda var «utlendingene» på tur, men skulle antageligvis ha kikket nærmere på de svenske flaggene rundt omkring. Våre samtaler runget tydeligvis gjennom hele restauranten, og selveste sjefen kom opp for en samtale med oss. Hun viste seg å hete Elin og var svensk. Det vi ikke visste var at vi skulle bli kjent med hennes livshistorie på under ti minutter. Det er mulig at seks år med spansk fører til at man raskt søker medborgere fra hjemlandet (eller enda bedre, naboer fra vest).

Hittil har dette vært den dagen på tur med tettest opplegg, men den òg har vært givende. Klokka trenger ikke slå ti her om kvelden før hele gjengen drømmer om en myk seng. I natt er det nemlig ekstra viktig å få noen goder timer med søvn, ettersom vi skal sykle verdens farligste vei i morgen!

Hasta luego fra Vilde og Ragnhild