Tekst og Foto: Per Strøm

Machu Picchu

Elefanten i rommet. Trekkplasteret.

Machu Picchu er under press. Slitasjen fra tusener av menneskeføtter er reel og myndighetene i Peru er åpne om at området vil sannsynligvis bli stengt for besøk på den måten vi kjenner det idag i løpet av de neste årene. Den mest sannsynlige løsningen vil trolig være å lage til utsiktspunkt ned mot ruinene, men muligheten for å vandre blant dem kan snart bli historie.

Som du kan lese i tidligere blogginnlegg bruker Sør-Amerika Xplore flere dager inn mot Machu Picchu. Det gir oss tid til å lære mer om Incakulturen og selve Machu Picchu. Vi blir kjent med hva landskapet krevde av folket som bygde både rutene inn til Inca feriestedet og selve underverket. Vi forstår mer om klima, jordbruket de sannsynligvis drev og møter mennesker som lever under de samme forholdene idag. I tre dager vandrer vi skjermet fra de verste turiststrømmene. Kun små backpacker grupper møter vi langs ruten og ved samlingspunkt som varmekildene i Santa Teresa. På dag tre, når vi ankommer byen Aquas Calientes tar vi igjen realiteten av at vi er ikke alene om vår fasinasjon for «Den Hvite Steinen». Det er fullt mulig å ta tog og bil fra Cusco for å få med seg et av verdens mest berømte turistattraksjoner og det er det hundrevis som gjør hver dag. Men det er neppe den samme opplevelsen av mestring og forventning som vårt følge har etter dager fylt med sykling fra fjell til jungel, zipline over dype daler, timesvis med vandring langs urgamle ferdselsruter, overnatting i landsbyer og hos lokal bønder og guider som ivrer etter å fortelle om det mysteriumet som er Incaene og deres rike.

Dagen vi besøker ruinene begynner kl 0400. Rask frokost etterfulgt av en liten halvtimes gange til første pass og billettkontroll. Kl 0500 åpner stien opp de 1700 trappetrinnene til hovedporten til Machu Picchu ruinene. Det er også mulighet for å ta en overpriset buss, men de fleste velger å gå. På toppen av trappene møter vi guidene våre som bruker noen timer på å vise og fortelle det de kan så mye om. Vi har alltid inkludert bestigning av enten Machu Picchu Mountain eller Wayna Picchu. Begge er flotte turer på ca 400 høydemeter til utsiktspunkt som gir enda større inntrykk av ruinene og deres plassering i landskapet. Etter dagen er over har de fleste gått i overkant av 1000 høydemeter og brukt nærmere 6 timer totalt på å utforske området.

Vel nede i Aquas Calientes tar vi først tog til Ollantaytambo og så buss siste timene til Incahovedstaden Cusco.

Turens store høydepunkt er blitt til dagens høydepunkt med nye forventninger like rundt hjørnet. Imorgen venter Amazonas.