Tekst og bilde av Nils Joakim Ulvund

Det er naturens underverker som møter oss, når vår andre dag i de forente staters hovedstad utfolder seg foran oss. Solen skinner, himmelen er blå, og vinden går gjennom marg og ben. Ikke at vi bryr oss noe som helst om det, Washington DC er ikke byen som etterlater deg i en urettferdighetens kulde. Tvert imot!

Det er nemlig en indre rettferdighetens flamme som tennes, når en er vitne til de amerikanske striper og stjerner flagre mot ett knallblått himmelteppe. Ikke verre blir det når vi nærmer oss dagens hovedmål. Rettferdighetens lunger, folkets røst, frihetens hjerte – ja vi skal til United States Capitol.

Før den stund var det derimot tid for en forfriskning for våre akademiske sjeler, og ett besøk til Smithsonian-museene ble gjort. Det sies at for å i det hele tatt komme igjennom alle disse museene må man holde på i flere måneder. Etter vårt lille besøk på ett av de, American History Museum, er det en god mulighet for at dette stemmer. (Men det for vi vel aldri vite, gjør vi vel?)

Når det uansett var tid for vårt besøk til United States Capitol, som for dere som ikke er helt med – er der kongressen holder til (og for dere som fremdeles er utenfor rekkevidde; altså der de sitter og lager lover og sånt), var det noen smørblide ansikter som tok i mot oss. For utenom ett utall med sikkerhetskontroller var det mangt en ting å feste øynene sine på, men kort sagt var dette ett innblikk i hvordan frihet, lykke og rettferdighet blir satt i system. Nasjonens stolte historie var også nokså tydelig til stede.

Da vi endelig var ferdig, og hadde ødelagt bena våre fullstendig, bars det tilbake til Union Station for litt føde samt litt avbelastning for bankkortet. Slitne og lykkelige drog vi så tilbake til hotellet for å avslutte dagen.

Vår mann på innsiden

Vår mann på innsiden

En kuppel kongressen verdig

En kuppel kongressen verdig

Maktsentrumet har sine bivirkninger

Maktsentrumet har sine bivirkninger

The Capitol

The Capitol