Oppdatering fredag 16. april kl 21.00

Alle er ute av karantene!

Oppsummering:

  • 8. april ble vi klar over at to av våre elever var nærkontakter. En av dem med sine nærmeste gikk i karantene allerede den torsdagskvelden, den andre og nærkontakter gikk i karantene fredag 9. april ved positiv test.
  • 9. april hadde vi så to med positiv test og hele skolen gikk i karantene, de nærmeste kontaktene på enkeltrom, de fjernere på dobbeltrom.
  • Hele skolen ble testet lørdag 10. april. Det var ingen flere positive tester denne første testrunden.
  • 18 av nærkontaktene lot seg teste pga ulike symptom mandag 12. april. Alle disse testene var negative.
  • Onsdag 14. april avgjorde Ålesund kommune at de skolen hadde klassifisert som usikre og ventekarantene kunne slippe ut av karantene. Det var da 2 smittede og 28 nærkontakter igjen i hhv isolasjon og karantene.
  • Fredag 16. april testet alle nærkonkter seg og fredag kveld var alle disse testene negative. De er nå også ut av karantene. De smittede slipper ut av isolasjon etter vurdering fra sin lege.
  • Siste fase er å følge med på om noen utvikler symptom som følge av uvanlige sykdomsforløp. Da må de raskt i karantene og eventuelt testes. Som følge av denne risikoen skal vi kjøre linjevise kohorter med stramt skille hele neste uke.

Skolen er svært takknemlig for tett og god dialog med smittesporingsteamet og testteamet i Ålesund kommune! Vi er stolte av og takknemlige for elever og personalet som alle har gjort sitt for at vi skulle komme gjennom dette på en god måte. En ekstra blomst til de to smittede, som har gjennom god åpenhet har gjort alt riktig når uhellet var ute – slik at vi andre kunne være trygge.


Nedenfor kan hele prosessen og daglige glimt av hverdagen vår følges. Gjerne lest fra bunnen og oppover.

Oppdatering fredag 16. april kl 16.30

Det er ingen nye symptom blant de karantenesatte. Alle de 28 ble testet kl 10.00 i dag. Hvis alle testene er negative vil de samlet slippe ut av romkarantene, kanskje alt senere i kveld.

Det har vært en strålende dag der alle har fått være mye ute i sola. De frie linjene har vært på turer, og elevene i karantene har nytt våren ute med god avstand til andre. Måltider serveres på rom til de i karantene og linjevis i klasserom, og det vil nok fortsette noen dager ut i neste uke.

En av dagens zoomzamlinger for de karantenesatte handlet om Å høre til. Ato Owusu-Addo delte fra sin erfaring i å være Ghaneser og bli sunnmøring. Mye lifehack der.

Dagens challenge var å se for seg hvilket rom den enkelte ville ha blitt internert på ei uke, og hvilke tre ting man da ville ta med seg en last av inn til dette fengselet. Premien for beste fantasifortelling? Billett til Atlanterhavsparken – akvariet i Ålesund – for å se på internerte fisk… Takk til Hanne Welle for den 🙂

Med stor sannsynlighet er dette nest siste oppdatering i koronabloggen vår – angående de to smittetilfellene vi har arbeidet med nå etter påske.

Oppdatering torsdag 15. april kl 23.00

I dag har ingen nye valgt å teste seg. Fortsatt 27 elever og 3 personale i karantene. De to smittede virker stadig friskere etter sykdommen. I morgen – fredag – skal alle 30 karantenesatte testes. Når de får svaret av disse testene kan det hende det hele er over om alle er negative. 

Dagen i dag har hatt sine nye utfordringer: Nå skal vi både lage opplegg og servering for karantenesatte , og for linjer som får være sammen. Maten serveres på dørene til de i karantene, og på hvert linjeklasserom til linjene. Flere av de frisatte linjene har vært på ski – i Stordalen, noen har fisket og alle har hatt det veldig fint ute i sola. I karanteneopplegget på zoom fikk vi besøk av Anne Birte Bjørdal Hanken som driver kaffebrenneriet Jacu her i Ålesund. Hun delte erfaringer om det å være gründer.  Dagens challenge var å samle ord på H – på rommet eller ute.  

Challenge kan være så mangt denne uka – her er noen inntrykk:

 

Oppdatering onsdag 14. april kl 23.00

NRK kom på besøk og feiret det første frislippet sammen med oss!

Trykk her for å gå til Norge i dag – episoden med samme innlegget.

Oppdatering onsdag 14. april kl 16.30

I dag bestemte smittesporingsteamet i Ålesund kommune at vi kunne slippe både de 30 usikre og de 56 i ventekarantene ut av karantene. Dermed er vi plutselig tilbake i noe som ligner normal drift. 27 elever og 3 av personalet er fortsatt i karantene, og de smittede er de samme to som før. Det er like før vi tillater oss å juble her. Men vi må passe på at de viktige siste dagene av karantenen gjennomføres skikkelig, slik at alle er trygge når de siste slipper ut.

De som har sluppet ut må følge linjevise opplegg. Det er kun tillatt å oppholde seg på linjerommet – som fellesrom. Måltid serveres ferdig anrettet til alle og vi skal ikke være nær noen når vi går i fellesareal. Vi har zoom-møter og challenges til de som fortsatt sitter fast på rommet sitt, de andre nyter lærernes oppsamlede iver etter å stelle med klassen sin direkte – ansikt til ansikt. For et privilegium det egentlig er!

NRK har vært her med både mikrofon og kamera. Kanskje får vi noen klipp å dele her fra livet vårt ut på kvelden i dag? Følg med:-)

Oppdatering tirsdag 13. april kl 23.50

Alle 18 prøvene som ble tatt mandag 12. april var negative. Fortsatt har vi kun to som har testet positivt – og de kom med smitten fra hjemstedet etter påskeferien. De ble raskt satt i karantene da de fikk vite at de var nærkontakter til noen på hjemstedet.

Tirsdag 13.4 lot 5 nye seg teste, mest på grunn av usikkerhet. Det var ikke så  klare symptom blant noen av dem.

Det kan være at vi er over den verste kneika av usikkerhet og begynner å se utgangen av dette. Onsdag morgen kl 9.30 skal vi drøfte med kommuneoverlegen / smittesporingsteamet i Ålesund om noen skal slippe ut av den karantenen de sitter i på rommene sine og over i et linjebasert opplegg. 

Vi er delt i 4 kategorier; 2 smittede, 28 smittekontakter, 56 nærkontakter til smittekontaktene og 30 usikre som vi ikke tror har vært i kontakt med de smittede eller smittekontaktene. De 30 usikre vil sannsynlig slippe ut av karantene først. Dette kan skje når vi ser at det ikke er nye smittetilfeller blant de andre gruppene. Videre vurderes om de 56 må testes ut av ventekarantene. De 28 må helt sikkert testes ut av sin karantene og de 2 smittede slipper ut når leger vurderer at de ikke lenger kan smitte andre.

Denne tirsdagen var Ingvild Måseide Giske fra smittesporingsteamet i Ålesund med på zoom-morgensamling. Hun snakket om veien videre og viktigheten av å være nøye med karantenereglene som gjelder på skolen – slik at vi alle kan komme ut av dette. Ord for dagen var ved Anne Marte – om å være lykkelig. Hvem er Anne Marte sier du? Sjekk videoen som ble laget av linja hennes – SAX – i animasjonschallenge linjene jobbet med i går:

 

Til kvelds fikk elevene nybakte kanelsnurrer snurret med kjærlighet av Ragnhild og Hilde-Charlotte. Kveldens andre overraskelse var ved våre dyktige ledertreningselever: Kahoot-quiz på zoom med fyldig premiebord.

Kanskje blir onsdag 14. vår lykkelige gjenåpningsdag der de første slipper ut av rommene sine til litt mer normalt liv i vår trygge folkehøgskoleboble.

Oppdatering mandag 12. april kl 23.50

Alle prøvene fra lørdag 10. april var negative. I dag har 18 elever/personale testet seg på nytt pga noen symptomer og usikkerhet. Så langt har vi ikke fått tilbakemelding om flere positive prøver og flere har alt fått negative svar på dagens testing.

Zoom, servering, dagens utfordring, overraskelse og smittesporingsarbeid er stikkord for dagen.

Dagens zoomhøydepunkter var ord for dagen med Cornelia og en fellesfagtime der vi fikk en lang prat med Peter Okoyo i Kenya. Han fortalte om virkelig vanskelige forhold i å håndtere en koronapandemi i et land med 47 millioner innbyggere og 160 intensivplasser. Norge med 5 mill har mellom 800 og 1200 intensivplasser – litt etter hvem du spør. Vi i Norge ser en utgang av pandemien i at alle blir vaksinert. I Kenya håper de på flokkimmunitet i større grad. Vaksiner er dyrt og det er vanskelig å skaffe nok til alle som ikke kan betale.

Dagens utfordring var å lage animasjon på ca 1 minutt. Vi får se om ikke resultater dukker opp her etter hvert.

I kveld ble dagens overraskelse zoom-bingo med strålende trekning ved Martha. Hilde Charlotte har stått på for premiebordet. Fin avslutning på dagen.

Vi tar med noen bilder av søndagskveldens overraskelse: Lyshjerte utenfor internatet. Og tror du ikke det ble fellessang av Velsignelsen også. Takk til alle som følger med oss og dere som ber for oss.

 

Oppdatering søndag 11. april kl 21.00:

I dag har de fleste fått prøvesvar og alle var negative. De to som testet positivt på fredag gjennomgår sykdomsforløp ved skolen. De har det greit og er i isolatboenheter. Vi regner med at de 10 siste prøvesvarene kommer mandag formiddag. Etter dette vil det bli en runde med kommuneoverlegen om hvor mange som er nærkontakter og må være i karantene utover denne uka.

I dag har vi hatt ord for dagen på zoom, vi har gått turer og noen linjer har hatt klassesamlinger på zoom.  Personalet serverer måltider på brett foran hver internatromdør, ledertreningselevene har laget challenges til de andre elevene, mange deler videoer og bilder, stemningen er god og det er mye raushet å merke. 

Oppdatering lørdag 10. april kl 14.30:

Alle elever og aktuelle i personalet er nå testet og vi venter på testresultat. Omkring 35 er definert som nærkontakter ut fra svært forsiktige hensyn – i samråd med kommuneoverlegen i Ålesund. Denne lista blir revidert søndag kveld når alle prøvesvar foreligger etter første testrunde.

Vi er nettopp ferdig med et zoom-møte for alle elevene og personalet der Wenche fra smittesporingsteamet i Ålesund og kommuneoverlege Maiken deltok. Mange gode spørsmål fikk sitt svar. Vi er svært glade for den tette kontakten fagfolkene i Ålesund kommune legger opp til i arbeidet med denne smittesituasjonen hos oss.

Nå kl 14 er personalet som vi vurderer som sikre nok, igang med å dele ut middag ved dørene til hvert rom der de karantenesatte oppholder seg. Hos oss deler de fleste elever bad på et dobbeltrom – og er på den måten sammen 2 og 2 i karanteneperioden.

Senere i dag kommer det lister for når hvert rom kan ta seg en luftetur, det kommer handlelistemulighet for det nødvendigste av medisin og hygiene, klesvaskrutiner skal på plass,  linjelærerne skal gjennomføre linjesamlinger på zoom – og dermed er skolehverdagen i karanteneperioden i ferd med å komme på plass. 

Oppdatert 10. april 2021 kl 02.30

Ålesund folkehøgskole fikk fredag kveld 9. april melding om at to elever har testet positivt for covid19. Begge er smittet på hjemstedet sitt i påskeferien og det er to separate smittetilfeller, de er ikke smittet av hverandre. Smitteveiene er kjent. Begge elevene var i isolasjon fra torsdag 8. april ved skolen. Nærkontaktene blant de andre elevene ble satt i «skolekarantene» alt 8. april. 

I samråd med smittevernoverlege ved Ålesund kommune ble linjeklassene til de smittede samt noen enkeltelever definert som nærkontakter pr 9. april kveld. Videre er nærkontakter til disse igjen satt i formell ventekarantene. De øvrige elevene vurderer vi som usikre. Det har derfor blitt innvilget testing av hele elevflokken og de av personalet som har vært nærmest i situasjonen.

Fredag kveld holdt vi allmøte pr zoom der alle deltok. Elevene er ved godt mot og personalet arbeider etter beredskapsplaner for slik smittesituasjon. 

Smitteverntiltak og status beredskap

Ålesund kommune innførte strenge tiltak søndag 21. mars. Ålesund folkehøgskole innførte da rød beredskap.  For oss er rød beredskap å gå fra 2 store kohorter (gul) til 8 linjevise kohorter. Hver linjekohort har gjennomført linjeopplegg gjennom skoledagene og på kveldstid. Alle måltider har foregått i 2 bordsettinger med god avstand mellom linjekohortene. I fellessamlinger er nå linjene spredt over både festsal og amfi med minst 2 meter til annen linje. Under turer lever vi med skjerpet bobletenkning overfor omverden. Det må brukes munnbind på offentlige steder, det må håndvaskes ofte, det må holdes avstand og har noen symptom må det skjermes bort fra gruppa. 

Skolen har vært nær lukket boble siden vinterferien. Elevene har hatt begrenset mulighet til å dra til byen – Moa og besøke nærbutikk. 

Skoleåret 2020-21:

Vi har kunnet gjennomføre nær alt opplegg i skoleåret så langt. En mengde turer i Norge og lokalt på Sunnmøre i tillegg til alle fagaktiviteter og prosjekter ved skolen. Israelsturen og de lange linjereisene har vi måttet erstatte med opplegg i Norge i år. Linjene fikk sin tur i Sør-Norge før påske – og vi håper på både en linjetur og en fellestur til før 8. mai.

Skoleåret 2021-22:

Israelsturen november 2021 er datofestet og det virker lovende for at dette skal gå fint, både ut fra situasjonen i Israel og hvordan utviklingen i vaksineringen går i Norge.

Våren 2022 satser vi på å gjennomføre de oppsatte reisene som planlagt.

Sjekk ut alle våre reisemålslinjer for skoleåret 2021-22 her!

Ønsker du mer interninfo om gjennomføringen av dette skoleåret – gå til ÅFHS intern her.